lördag 31 januari 2009

Dr. Pitcairns recept för sjuka/svaga katter

Richard Pitcairn är en s k holistisk veterinär. Han arbetar mycket med just foderbiten, men även en hel del med homeopati. Jag är inte såld på homeopati och jag är inte galen i hans recept men han ska ha cred för att han faktiskt har satt sig ner och satt samman recept som uppfyller AAFCOs värden.

Mjölkersättning
Denna ersättning liknar kattens mjölk som innehåller 42.2% protein, 25% fett, 26.1% kolhydrater och 6.7% aska. Den innehåller 41.8% protein, 25% fett, 24.6% kolhydrater och 6.8% aska. Kalcium-/fosforkvoten är ideal vid 1.2:1. En portion innehåller 566 kcal.

4,7 dl standardmjölk
2 stora ägg
5 tsk proteinpulver (animaliskt protein)
200-300 mg kalcium
1-2 dagars kattvitaminer (vuxendosering), krossade
100 mg taurin (om det inte ingår i vitamintillskottet)

Blanda ingredienserna väl. Värm till kroppstemperatur och mata med en doseringsspruta eller flaska. Kattungar som är 0-2 veckor gamla ska ha 2-4 msk/dag och de matas varannan timme. 3-veckorskattungar ska ha 4-6 msk per dag och de matas var tredje timme. Kattungar i åldern 4-5 veckor ska ha 6-10 msk/dag och de matas var fjärde timme. Kattungar från 6 veckors ålder och uppåt ge 8-12 msk/dag och de får ersättning 3 ggr/dag.

Kattungens mage ska masseras försiktigt efter varje måltid och anus masseras med en fuktig, varm bomullstuss. Detta för att stimulera kissning/bajsning. Börja introducera fast föda vid 3-4 veckors ålder.

Mat för katter med njurproblem

3 hg kyckling- eller kalkonfärs, färs på hjärta går också bra
9½ dl kokat vitt ris
4 ägg
2 msk kallpressad safflor-, majs- eller sojaolja
1500 mg kalcium (ge inte benmjöl, det är inte bra för njurarna utan köp Kalcipos på Apoteket)
1 tsk persilja, finhackad morot eller andra grönsaker (valfritt)
5000 IE A-vitamin (kan ersättas med lever)
400 mg taurin (går att beställa till bra pris hos Vitaviva)
50 mg B-vitaminkomplex
2500 mg C-vitamin (i esterform, ibland kallat ester-C)

Köttet och äggen kan ges råa men om katten har svårt för rått kött, koka. Riset kan kokas i hemgjord köttbuljong så smakar det bättre. B- och C-vitamin finns att köpa i välsorterade djuraffärer. A-vitamin är det värre med, man hittar det oftast bara i vetegroddolja och det brukar inte katter gilla. Du kan byta ut hälften av köttet mot lever en gång i veckan istället, då får katten i sig A-vitamin via levern. Om katten inte äter kyckling, kalkon eller hjärta... prova något annat kött.