fredag 6 februari 2009

Fett

Fett ger ungefär 3 gånger så mycket energi som kolhydrater och proteiner gör. Fett ger dock inte bara energi utan behövs för att cellmembranen skall fungera och det behövs upptaget av fettlösliga vitaminer.


Mättat fett

Denna typ av fett erbjuder "bara" katten energi och vi människor är vana vid att undvika mättat fett pga. det dåliga kolesterolet men katter har inga problem med kolesterolet så de tar ingen skada av mättat fett. Mättat fett finns det i animaliska produkter.

Omega 3-fettsyror
Dessa är essentiella fettsyror och de kan inte syntetiseras av kroppen själv. Katten kan till skillnad från allätande djur inte omvandla alfa-linolensyra till EPA och DHA eftersom den saknar det enzym som står för konverteringen, därför måste katten få i sig dessa fettsyror via kosten. Omega 3-fettsyror har visat sig ha många gynnsamma egenskaper bla. har de antiinflammatoriska egenskaper och de ökar syresättningen av hjärnan. Omega 3-fettsyror finner man främst i fisk men även i kött från vilt och ekologiskt uppfödd boskap.

Omega 6-fettsyror
Även dessa fettsyror är essentiella och katten kan inte syntetisera dem. En för katten väldigt viktig fettsyra är arakidonsyran och den får katten enkom från animaliskt fett. Omega 6-fettsyror behövs för syntes av hormonet prostaglandin och de ger sund hud och päls.

Kattens kost behöver i regel inte berikas med Omega 6-fettsyror utan det är främst Omega 3-fettsyror som brukar behöva tillsättas. Det är viktigt att hålla en sund balans mellan Omega 6- och Omega 3-fettsyrehalten. Det är dock inte helt enkelt att säga vilken kvot som är den optimala eftersom vetenskapen inte är helt eniga på området. Det finns bud på allt från en kvot om 4:1 till 10:1.